Dekontaminácia laku v 5 bodoch

Dĺžka čítania: 3-4 minúty.

Plánuješ si ošetriť lak svojho auta? Pred tým ho však budeš potrebovať dôkladne pripraviť. Preto si vyčleň pár hodín tvojho času, aby si dekontamináciu laku vykonal naozaj správne.

 

Čo je to dekontaminácia laku?

Dekontaminácia predstavuje súbor viacerých krokov, pomocou ktorých sa postupne odstraňujú rôzne kontaminanty z laku, ktoré nedokážeme odstrániť bežným umývaním. Delíme ju na chemickú a mechanickú. V prípade chemickej používame rôzne prípravky z autokozmetiky. Prípravky na to určené  reagujú s kontaminantmi a pomôžu ich odstrániť z povrchu laku. V prípade ťažkých a silných nečistôt je potrebné použiť mechanickú dekontamináciu. Tá sa vykonáva pomocou clay hmoty a lubrikanta, ktoré eliminujú vznik škrabancov.

 

Čo získaš dekontamináciou laku?

Čistý a hladký povrch, ktorý je pripravený na následnú aplikáciu vosku alebo inej ochrany laku. Ak je povrch kvalitne dekontaminovaný, je oveľa nižšie riziko, že sa povrch pri aplikácii ochrany laku poškodí, aplikovaná ochrana laku bude mať dlhšiu životnosť a lepší vzhľad.

 

Čo sú to kontaminanty?

  • Náletová hrdza, brzdný prach, kovové častice
  • Asfalt
  • Živica
  • Zvyšky lepidiel
  • Vodný kameň
  • Hmyz, vtáčí trus
  • Cestné nečistoty

 

 

Teraz si povieme ako správne dekontaminovať lak v 5tich bodoch.

Poďme nato.

 

1. Štandardné umývanie auta

Najprv auto ručne umyjeme s kvalitným autošampónom a technikou dvoch vedier. Čiže jedno vedro s teplou čistou vodou a autošampónom a druhé s čistou vodou a separátorom na oplach špongie alebo umývacej rukavice. Po umytí je potrebné lak dôkladne usušiť uterákom na sušenie.

 

2. Chemická dekontaminácia – TAR / Paint remover (odmasťovač laku)

Začneme s chemickou dekontamináciou s prípravkom TAR, ktorý je určený na odstránenie asfaltu, živice, lepidla a ďalších cestných nečistôt. V prípade mastnoty, alebo zvyšky voskov môžeme použiť tzv. odmasťovač laku, ktorý účinné odmastí povrch. Najprv ošetríme jednu polovicu vozidla, aby sme znížili riziko poškodenia laku v súvislosti so zasychaním prípravku na laku. Nastriekame pomocou rozprašovača na povrch a necháme pôsobiť pár minút. Následne opláchneme pod tlakom vody.

 

3. Chemická dekontaminácia – Iron remover (odstraňovač hrdze)

Teraz vykonáme v podstate rovnaký postup, ale s prípravkom Iron remover, ktorým spoľahlivo odstránime náletovú hrdzu, brzdný a priemyselný prach, kovové častice a iné železité nečistoty. Odporúčame použiť prípravok, ktorý je bezpečný pre všetky typy povrchov.

 

4. Mechanická dekontaminácia - Clay a lubrikant

Dekontamináciu pomocou clay hmoty odporúčame vykonať hlavne ak sa chystáte aplikovať vosk alebo keramickú ochranu laku. Clay  hmota je podobná plastelíne, ktorá zachytáva všetky nečistoty na laku auta. Pomocou použitia clay hmoty taktiež odstránite hrdzu, brzdový prach, asfalt, živicu,zvyšky lepidiel, voskov  a ďalšie nečistoty. Claye sa rozdeľujú na tvrdé, stredne tvrdé a mäkké. Tvrdé sú najúčinnejšie, ale taktiež môžu mierne poškodiť lak. Mäkké sú šetrnejšie, avšak sú už menej účinné. Preto sú  najpoužívanejšie stredne tvrdé Claye. Okrem Clay hmoty budete potrebovať kvalitný lubrikant, pomocou ktorého sa bude clay kĺzať po povrchu a tým pádom sa minimalizuje riziko poškodenia a poškriabania laku.

 

Počas používania clay hmoty dodržujte nasledovné:

  • nešetrite s lubrikantom
  • netlačte na lak
  • neprechádzajte cez hrany
  • clay nepoužívajte na vyleštený automobil
  • clay pravidelne vyčistite
  • neodkladajte na znečistený povrch

 

5. Záverečné umývanie

Po dôkladnej dekontaminácií nasleduje už len záverečné umytie auta s autošampónom (s neutrálnym pH), ktoré následne opláchneme tlakom vody, usušíme s uterákom na sušenie a máme hotovo.

Teraz môžete aplikovať akúkoľvek ochranu laku na auto.

 

 

Autor článku: Ivan Vlk