Ako účinne odstrániť hmyz z auta

V dnešnom článku sa pozrieme ako správne a účinne odstrániť hmyz z karosérie auta, ako preventívne zabrániť naleptaniu hmyzu na lak a aké odstraňovače hmyzu odporúčame použiť.

Zaschnutý hmyz na karosérií auta je večným nepriateľom ľudí. Nalepí sa na všetko, čo mu stojí v ceste, počínajúc svetlometmi, čelným sklom a taktiež aj na lak karosérie. Zvyšky hmyzu majú zvyčajne kyslé pH. Ak sa k tomu pridá slnečné žiarenie, môžu sa veľmi jednoducho naleptať na lak a to je pre lak auta nebezpečné. Spoznáte to podľa svetlých fľakov, ktoré ostanú aj po niekoľkonásobnom umytí.

 

Prevencia:

1. Včasné a pravidelné umývanie karosérie – Ak budete zanedbávať pravidelné umývanie auta, možno už nemusí byť cesty späť. Ak necháte zaschnutý hmyz na laku príliš dlho, zvyšujete riziko naleptania. Vzniknuté fľaky tak bude omnoho ťažšie odstrániť. Preto sa snažte včas umývať karosériu.

2. Aplikovanie ochrany laku – vosk, sealant alebo keramika – Asi najpoužívanejšia ochrana laku nie len pred hmyzom, ale aj pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi, či inými nečistotami.Ochrana laku v podobe vosku dokáže zmierniť naleptanie hmyzu, avšak nedokáže tomu úplne zabrániť. Keramická ochrana je preto ideálnejšie riešenie, aj keď o niečo nákladnejšie.

3. Ochrana laku pomocou PPF fólie – Najdokonalejšia ochrana laku. Tu je však potrebné počítať s obrovskými nákladmi. Preto sa to neoplatí na každom aute.

 

 

Ako teda účinne odstrániť zaschnutý hmyz?

V prvom rade je dôležité, aby ste hmyz čistili v tieni a na chladnej karosérií. Ak by bola karoséria horúca, čistič hmyzu by veľmi rýchlo zaschol a vytvoril by stopy, ktoré pôjdu dole veľmi ťažko.

 

Postup:

  1. Na suché auto aplikujte odstraňovač hmyzu niekoľkými strekmi na celú oblasť

  2. Nechajte prípravok pôsobiť 2-3 minúty, avšak nenechajte zaschnúť!

  3. Následne oblasť opláchnite pod tlakom vody

  4. Ak ešte ostali zvyšky hmyzu, naneste znova čistič a vezmite mikrovlákno

  5. Oblasť ľahko čistite s mikrovláknom kým neodstránite všetok hmyz

  6. Na mikrovlákno príliš netlačte

  7. Znova opláchnite pod tlakom vody

 

Ako vybrať správny čistič?

Pri výbere čističa je najdôležitejšie aby mal neutrálne pH. Tieto čističe sú veľmi šetrné k laku. Ich použitie je preto bezpečné ak je na aute nanesená ochrana laku v podobe vosku alebo keramiky.

 

Na výber máte viacero možností:

  1. Prípravok priamo určený na odstránenie hmyzu

  2. Prípravok na predumytie vozidla

  3. Univerzálny čistič - APC