Ako najlepšie umyť exteriér auta

Dĺžka čítania: 5-7 minút

Milí čitatelia a nadšenci detailingu. 

Čistenie a umývanie vozidla je v dnešnej dobe už veľmi široký pojem. Niekomu stačí prísť na bezdotykovú umyváreň, rýchlo nastriekať aktívnu penu, spláchnuť a odísť. Na druhej strane tu sú ľudia ako my, ktorí chcú umyť svoje auto čo najlepšie, najdetailnejšie, najdokonalejšie a dokážu si nato vyhradiť niekoľko hodín, či dokonca aj pol dňa. Proste nás to baví a máme pre to vášeň. Samozrejme neodsudzujem žiadnu skupinu ľudí. Je to už o prioritách.

V dnešnom článku vám poviem ako sa dá čo najlepšie umyť a ošetriť exteriér vozidla, či už doma na záhrade, na parkovisku alebo aj na bezdotykovej umyvárke.  Tiež si povieme akú autokozmetiku odporúčam použiť.

 

Pár tipov pred tým ako začnete umývať vaše vozidlo:

  • Snažte sa  umývať vozidlo vždy v tieni
  • Neumývajte vozidlo na priamom slnku
  • Uistite sa, že karoséria a kolesá sú úplne chladné
  • Ak použijete chémiu, dajte pozor nato, kam bude stekať
  • Buďte šetrný k životnému prostrediu 
  • Ideálne ak máte k dispozícií aj vysokotlakový čistič - wapku, ručný tlakový rozprašovač,napeňovač alebo hadicu s prúdom vody na oplach

 

Teraz si povieme krok po kroku, ako postupovať pri umývaní auta.

  1. Začnite s kolesami

Kolesá a podbehy sú väčšinou najviac znečistenými časťami na vozidle.

Čo budete potrebovať na kolesá a podbehy:

V prípade, že nechcete veľmi používať chémiu, tak môžete kolesá umyť klasickou špongiou, nejakým autošampónom a vodou. Po umytí kolesá opláchnite vodou, najlepšie tlakovým čističom, alebo hadicou a následne ešte vysušte kolesá kvalitným uterákom na sušenie alebo mikrovláknom. Pokiaľ nemáte možnosť umývať doma na záhrade, môžete využiť bezdotykovú umyváreň aspoň na čistenie kolies a aktívnu penu, kde budete potrebovať oplach pod tlakom.  

  1. Predumývač alebo aktívna pena

Predumývač alebo aktívna pena nám slúžia na odstránenie hrubšej špiny a silných nečistôt, ktoré už nedokážeme odstrániť bežným umývaním. Ak budete chcieť aktívnu penu  použiť v domácom prostredí, budete nato potrebovať ručný tlakový napeňovač.

  1. Ručné umývanie

Nasleduje ručné umývanie vozidla s autošampónom, ideálne ak je pH neutrálny, čiže je šetrný a  bezpečný pre lakovaný povrch. Osobne odporúčam umývať technikou dvoch vedier, čiže jedno vedro ,kde je autošampón s vodou a druhé vedro s čistou vodou a separátorom pre oplach použitej umývacej špongie alebo rukavice. Nenechávajte šampón zaschnúť a opláchnite vozidlo najlepšie pod tlakom.

  1. Sušenie vozidla

Sušenie po umytí vozidla je veľmi dôležitým krokom, ktorý by sa nemal podceňovať. Ak vozidlo dôkladne usušíte, tak zabezpečíte, že bude bez šmúh a stôp po vode, ktoré sa potom neľahko odstraňujú. V súčasnosti existuje množstvo spôsobov ako vysušiť vozidlo, avšak asi najbežnejším a najúčinnejším spôsobom je pomocou kvalitného uteráka na sušenie. Vyberte si čo najväčšiu veľkosť a čo najvyššiu gramáž, aby ste dokázali usušiť aj jedno veľké auto bez žmýkania vody.

  1. Dekontaminácia laku

Tento krok odporúčam hlavne ak chcete použiť či už vosk, alebo akúkoľvek inú ochranu laku. V tom prípade budete potrebovať lak dôkladne dekontaminovať. Ide väčšinou o kontaminanty ako napríklad asfalt, živica, zaschnutý hmyz, vtáčí trus, zvyšky lepidiel, vosku, náletová hrdza, cestné nečistoty.Toto všetko je potrebné úplne odstrániť, aby sa pri aplikácií vosku nijako nepoškodil lak a aby mal dlhšiu životnosť. Dekontaminácia môže byť chemická alebo mechanická. Chemická sa vykonáva pomocou chémie a mechanická za pomoci clay hmoty a lubrikačného prípravku alebo poprípade pomocou leštičky.

  1. Ochrana laku

Na ochranu laku sa používajú  vosky, sealanty,  detailéry alebo keramický povlak. Najbeznejšie a a najobľúbenejšie sú v súčasnosti  vosky. Delia sa na syntetické, prírodné a hybridné. Vosky sa líšia značkou, životnosťou, zložením, farbou a podobne. Medzi najkvalitnejšie patria prírodné karnaubské vosky, avšak momentálne im dokážu konkurovať aj syntetické vosky. Ťažko povedať, ktoré sú pre vás najlepšie. Musíte si ich vyskúšať a zhodnotiť vy sami. Ja osobne odporúčam Soft99 New Fusso Coat 12 Months Wax Dark  alebo RRCustoms Bad Boys Ceramic Wax Tutti Frutti.

  1. Okná

Na úplný záver ostávajú okná. Okná musia byť dokonale čisté, nie len z hľadiska bezpečnosti, ale aj celkového vzhľadu. Odporúčam si zabezpečiť kvalitný čistič okien, napr. Auto Finesse Crystal  a mikrovlákno, ktoré je určené na čistenie a leštenie okien. Ak chcete, aby vaše okná spoľahlivo odpudzovali vodu, siahnite po tekutých stieračoch. Odporúčam Soft99 Ultra Glaco so životnosťou až 12 mesiacov.


Verím, že vám tento článok aspoň trochu pomohol sa zorientovať a dal vám aspoň malú inšpiráciu ako čo najlepšie umyť exteriér vozidla v domácom prostredí.

 

Autor článku: Ivan Vlk