Ako sa postarať o auto po zime

Dlhá zima končí a pomaly nám prichádza jar a s ňou aj teplejšie počasie. Čo to pre vás autičkárov znamená? Znamená to, že môžete doplniť zásoby autokozmetiky a konečne môžete začať kompletne umývať vašich miláčikov. Určite nechcete vyraziť na cesty so špinavým a zablateným autom. Taktiež by ste nemali zabudnúť na kontrolu technického stavu vozidla. Nech už chránite auto akokoľvek, dlhá zima, cestná soľ, nepriaznivé poveternostné podmienky a ďalšie nepriaznivé vplyvy sa prejavia na exteriéri aj interiéri vašich áut. Preto nastal správny čas vrátiť vaše autá opäť do formy.

Kontrola technického stavu vozidla, kvapalín a prezutie pneumatík

Kontrola stavu vozidla by mala byť na prvom mieste a to nie len po zime. Vozidlo musí byť úplne v poriadku, aby ste mohli jazdiť bezpečne. Najdôležitejším úkonom po zime je výmena zimných pneumatík za letné. Pred prezutím pneumatík vždy skontrolujte stav dezénu. Pri prezúvaní pneumatík by ste mali nastaviť aj geometriu. Skontrolujte aj stav kvapalín, čiže motorový olej a chladiacu kvapalinu. Nezabudnite vymeniť aj nemrznúcu zmes v ostrekovačoch za letnú. Taktiež skontrolujte, či vám svietia všetky žiarovky vo vozidle.

Predumytie vozidla

Prvým úkonom pred umývaním auta by malo byť predumytie vozidla. Na to sa používa najčastejšie aktívna pena alebo takzvaný predumývač.  Po zime máme väčšinou zaschnuté nečistoty, ktoré bežným umývaním nedokážeme odstrániť. Hustá aktívna pena si dokáže poradiť aj so silnými a zaschnutými nečistotami. Ak nemáte možnosť použitia aktívnej peny s wapkou, môžete použiť predumývač  Shiny Garage Pre-wash Citrus oil, ktorý si môžete nariediť aj v malom ručnom napeňovači.

Dekontaminácia 

Nechcená hrdza sa môže objaviť pôsobením soli nie len na viditeľných miestach. Preto určite skontrolujte všetky menej viditeľné miesta,  napríklad podvozok a podobne. Ľahkej hrdze sa jednoducho zbavíte napríklad s prípravkom Shiny Garage D-tox, ktorý môžete použiť aj na lak karosérie. V prípade, že hrdzu nemožno odstrániť chemicky, neostáva vám nič iné len skúsiť ju odstrániť mechanicky.

 

 

Umývanie a sušenie

Začnite s kolesami, ktoré sú najviac namáhané časti automobilu a preto budú pravdepodobne aj najviac znečistené. Kvalitný čistič diskov ako napríklad RRCustoms Bad Boys Wheel cleaner neon zbaví vašich diskov všetkých nečistôt a dodá im aj potrebnú ochranu pred ďalšími nečistotami. Pneumatiky môžete taktiež vyčistiť s prípravkom na čistenie pneumatík a následne ich môžete ošetriť s oživovačom pneumatík. Teraz sa už môžete pustiť do umývania vášho auta s autošampónom, najlepšie s neutrálnym pH. Na umývanie odporúčame aj kvalitnú umývaciu rukavicu alebo špongiu, aby ste minimalizovali riziko poškriabania karosérie. Vozidlo sa snažte umývať v chládku, nie na priamom slnku. Pri umývaní používajte techniku dvoch vedier. Po umytí vozidla je dôležité ho usušiť s kvalitným uterákom na sušenie, aby vám na vozidle neostali nechcené šmuhy alebo stopy kvapiek. Nezabudnite aj na umývanie okien z vonku aj z vnútra nie len z hľadiska výzoru, ale hlavne kvôli bezpečnosti pri jazde. 

Ochrana laku

Pôsobením zimy a ďalších nepriaznivých vplyvov často trpí aj lak karosérie. Ak ste auto voskovali pred zimou, tak je dosť možné že z neho veľa neostalo. Po zime sa na laku môžu objaviť aj rôzne deformácie, škrabance a podobne. Preto je vhodné ho preleštiť a navoskovať. Z našej ponuky vám odporúčame použiť napríklad veľmi známy a obľúbený syntetický vosk Soft99 New Fusso Coat 12 months wax, ktorý ochráni auto až po dobu 12 mesiacov. Taktiež zaručuje vysoký lesk a extrémny hydrofóbny efekt. 

Ošetrenie interiéru

Taktiež nezabúdajte na interiér vášho vozidla. Ak ste mu cez zimu nevenovali pozornosť, teraz je ten správny čas ho poriadne ošetriť. V prvom rade poriadne povysávajte celý interiér auta. Následne môžete vyčistiť gumené rohože, plasty, sedačky, tesnenia dverí a podobne. Po vyčistení všetkých prvkov môžete použiť napríklad oživovač plastov, aby ste plastom prinavrátili pôvodný vzhľad. V prípade, že máte v aute kožu, môžete použiť kondicionér na jej ochranu. Taktiež je dôležité ošetriť aj klimatizáciu.