Ako si pripraviť auto na zimu

V tomto článku sa dozviete ako si najlepšie svojpomocne pripraviť lak auta na klasickú slovenskú zimu. Povieme si o ochrane laku auta nie len pred poveternostnými vplyvmi, ale aj o ochrane laku pred soľným a kamienkovým posypom ciest, ktoré sú u nás bežné každé zimné obdobie.

Tak sa pohodlne usaďte a veríme, že sa v tomto návode dočítate nie len niečo nové, ale vás bude motivovať, aby ste sa postarali o svojho miláčika tak, ako sa patrí.

 

Krok číslo 1 Dôkladné umytie kolies

Ak máte elektrónové disky resp. zliatinové disky, určite sa o nich chcete patrične postarať. Pred samotným umytím karosérie auta odporúčame povenovať sa najprv kolesám. Kolesa si navlhčíte čistou vodou. Potom na ne aplikujte čistič na disky. Pre zlepšenie jeho účinku odporúčame použiť kefu na kolesá a detailingový štetec. Dobre zvolený čistič kolies vám nielenže dodá skvelý výsledok, ale aj zjednoduchší prácu, vďaka ľahšiemu odstráneniu silných nečistôt. Po dôkladnom vyčistení opláchnite vodou. Pozor prípravky na čistenie áut, nikdy nenechávajte úplne zaschnúť.

young-man-washing-his-car-carwash 

Krok číslo 2 Dôkladné umytie karosérie

K tomuto kroku budete potrebovať dve čisté vedrá, obidve naplnené teplou čistou vodou. Do jedného z nich pridajte kvalitný autošampón ( vybrať si môžete naozaj z veľkého množstva, ktoré nájdete na našom eshope). Existujú aj šampóny s voskom, no v takomto postupe umývania ho neodporúčame. Množstvo pridaného autošampónu určíte na základe odporúčania výrobcom.

Pre čo najkvalitnejší výsledok a samozrejme čo najbezpečnejší pre lak vášho auta, odporúčame na umývanie použiť mikrovláknovú rukavicu alebo špongiu. Po dôkladnom umytí auto opláchnite čistou vodou.

car-wash-detailing-station (1)

 

Krok číslo 3 Dekontaminácia laku

Ak bude tento krok nasledovať priamo po kroku číslo dva, nemusíte pred ním auto vysušovať uterákom na sušenie automobilu. Prejdime teda k dekontaminácií laku od náletovej hrdze. Na tento krok budete potrebovať čistič náletovej hrdze, alebo aj takzvaný odstraňovač náletovej hrdze, ktorý taktiež nájdete u nás v sekcii dekontaminácia. Pri aplikácií postupujte podľa pokynov výrobcu. Potom auto znova opláchnite čistou vodou.

 

Krok číslo 4 Sušenie laku pomocou sušiaceho uteráka

Toto je veľmi kľúčový a dôležitý bod, nakoľko mnoho ľudí má vo svojich domácnostiach veľmi tvrdú vodu a vyhnúť sa vodným škvrnám po zaschnutí vody na laku je extrémne ťažké. Preto by v správnej výbave každého autičkára nemali chýbať detailingové uteráky na sušenie laku. Vyberajte zodpovedne a nie vždy platí pravidlo čím vyššia gramáž tým lepší sušiaci uterák. Pozerajte na rezanie vlákna, ktoré môže značne ovplyvniť savosť uteráka. Niekoľko TOP produktov obľúbených aj profesionálnymi detailérmi nájdete v sekcii príslušenstvo – uteráky na sušenie.

 

Krok číslo 4 Aplikácia tuhého vosku na auto

V tomto kroku prejdeme k ochrane laku pomocou tuhého vosku. Niektorí ľudia to poznajú aj pod názvom leštenka na auto. Zvolili sme tuhý vosk na základe jeho vlastností a dlho trvácnosti na laku vozidla. Dnes máte na výber rôzne značky autovoskov, ako aj rôzne kombinácie zloženia. Aplikácia však býva zväčša rovnaká a nezabúdajte, že budete potrebovať aj aplikátor z mikrovlákna ako aj mikrovláknovú utierku respektíve, mikrovlákno na leštenie laku. Dávnejšie sa používala takzvaná jelenica, ak ju máte doma v dobrom stave, pokojne ju môžete použiť. Po dôkladnom naleštení laku môžete prejsť k ďalšiemu kroku.

man-polish-car-garage 

Krok číslo 5 Čistenie okien

Tento záverečný krok je čerešničkou na vašej dôkladnej práci. Pripravte si mikrovlákno na čistenie okien ako aj samotný čistič okien. Pozor aby ste neaplikovali čistič okien na lakované a už navoskované časti automobilu. Preto odporúčame aplikovať čistič skiel najprv na mikrovlákno a následne s mikrovláknom čistiť sklo. Potom ho zaleštite druhým suchým mikrovláknom. Takto ošetrené sklá budú nielen že dobre vyzerať, ale zvyšujú vašu bezpečnosť vďaka lepšie viditeľnému zornému poľu a znižuje sa aj odlesk na priamom slnku.

 

Bonus

Ak sa neviete rozhodnúť, ktorú značku či druh autokozmetiky si máte vybrať, alebo len hľadáte čo najvýhodnejšiu ponuku, pozrite sa na naše cenovo najvýhodnejšie balíky. Tieto sady autokozmetiky vás rozhodne potešia. Medzi nimi nájdete aj konkrétny balík Príprava auta na zimu, ktorý obsahuje základné čistiace prostriedky a príslušenstvo autokozmetiky.